TIGed

Switch headers Switch to TIGweb.org

Are you an TIG Member?
Click here to switch to TIGweb.org

HomeHomeExpress YourselfPanoramaLiber-profesionistii Internetului
Panorama
a TakingITGlobal online publication
Search



(Advanced Search)

Panorama Home
Issue Archive
Current Issue
Next Issue
Featured Writer
TIG Magazine
Writings
Opinion
Interview
Short Story
Poetry
Experiences
My Content
Edit
Submit
Guidelines
Liber-profesionistii Internetului Printable Version PRINTABLE VERSION
by buburuza_03, Romania Jan 29, 2009
Education , Globalization   Interviews

  

Herea Vlad in varsta de 27 de ani, ne va povesti tainele meseriei de freelancer. Am ales sa il intervievez pe Vlad, deoarece outsourching-ul proiectelor catre freelanceri este o industrie in plina ascensiune despre care foarte multi tineri nu detin nici o informatie.



De cand lucrezi ca freelancer si pe ce domeniu?

Eu lucrez din 2001, full time in IT, dar exista si sectiuni destinate copywriterilor sau creative writerilor dornici sa lucreze pe cont propriu.


Ce portofiu ai?

180 de proiecte terminate si in prezent lucrez simultan pentru mai multi angajatori de pe site-uri ca: www.rentacoder.com , www.getafreelancer.com sau www.elance.com. Lucrez si pentru propria companie infiintata din 2004.



Care sunt avantajele si dezavantajele muncii online?

Printre avantaje se numara: independenta financiara, posibilitatea de a-ti alege munca pe care vrei sa o faci, absenta unui sef care sa urle toata ziua in vederea indeplinirii task-urilor specifice, experienta pe care o aduni este foarte variata si iti da competente pe mai multe laturi ale aceluiasi domeniu.

Dezavantaje exista, dar depinde de om: deadline-uri foarte stricte, timpul acordat vietii personale devine din ce in ce mai redus, orele de lucru pot fi doar nocturne din cauza clientilor care sunt –majoritatea- din Statele Unite, numarul de ore lucrate poate fii coplesitor, mai ales daca vrei sa te afirmi intr-o lume ce apartine freelancerilor.



Ce recomanzi incepatorilor sau celor care isi doresc sa devina freelanceri?

Hmm, multe de spus. Sa se inarmeze cu foarte multa rabdare, sa isi organizeze foarte bine timpul, sa isi respecte cu strictete deadline-urile, pentru ca astfel primesc calificative ce ii ajuta sa gaseasca alti clienti, sa dispuna de o conexiune stabila la Internet, sa cunoasca foarte bine limba engleza, sa inceapa cu un site gen www.rentacoder.com si atunci cand sunt pregatiti si au adunat cateva „calificative” sa treaca intr-un sistem profesionalde freelancing gen www.elance.com, care este la ora actuala cea mai mare piata de proiecte de freelance.



Care este concurenta pe piata internationala?

Indienii practica cele mai mici tarife, insa angajatorii nu au multa incredere in ei, deoarece in cele multe cazuri nu ofera servicii de calitate. Din cele vazute de-a lungul anilor pe elance, romanii sint unii dintre cei mai cautati oameni de IT din lume. Majoritatea include: rusi, ucrainieni, indieni, americani si romani. Cam astea sunt nationalitatile pe care le-am intalnit eu.



Dand timpul inapoi, te-ai mai implica in acest domeniu al freelancing-ului?

Da, pentru ca imi asigura la inceput un extra-venit, cu care am putut sa fac diverse cursuri in urma carora am dobandit noi cunostinte si am simtit ca avansez, in acelasi timp, lucrand am cunoscut oameni noi care m-au angajat si full time. Cunosc si persoane, care in urma serviciilor de calitate pe care le-au oferit, au primit oferte de genul : colaborare pe termen nedeterminat care sa includa mai multi freelanceri romani.





 1     


Tags

You must be logged in to add tags.

Writer Profile
buburuza_03


For more about me, I invite you at: http://profiles.takingitglobal.org/radairimie
Comments
You must be a TakingITGlobal member to post a comment. Sign up for free or login.