by Cristina
Published on: Sep 8, 2008
Topic:
Type: Interviews

Mă numesc Rada IRIMIE şi în calitate de Community Connector am ales să intervievez un lider de tineret care m-a impresionat prin ambiţia, perseverenţa şi diplomaţia cu care a ştiut întotdeauna să propună dar mai ales să duca la capăt proiecte cu şi pentru tineret. Este vorba despre Andrei STOIAN, în prezent Preşedinte al Organizaţiei de Tineret a Partidului Conservator. Deţine, de asemenea, o firmă de recrutare şi organizare târguri de carieră.

1. Salut Andrei. Pentru cititorii care încă nu te cunosc, dă-mi voie să menţionez că am avut plăcerea să te cunosc în calitate de preşedinte al Asociaţiei Studenţilor în Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti. Acest lucru se întâmpla în 2005. Unde sunt rădăcinile acestei implicări în viaţa studenţilor şi mai ales ce te-a determinat să aloci timp unei astfel de activităţi?

Salut Rada! Mă bucur să te întâlnesc din nou şi este o onoare pentru mine sa fiu intervievat de un fost membru ASSP.
Fiind pasionat de fenomenul politic, urmăream cu foarte mare atenţie fiecare politician, eram foarte atent la discursurile acestora şi la temele pe care le abordează. Atunci când vorbeau despre tineret, toţi promovau următorul clişeu: „tinerii reprezintă viitorul şi motorul societăţii”. Niciodată nu am fost de-acord cu această parte a discursului despre tineri. Consider că tinerii fac parte din prezent şi trebuie sa fie implicaţi în configurarea prezentului.

Aşa am ajuns să mă implic încă din liceu în structuri asociative, fiind preşedintele al Consiliului Elevilor din Colegiul Naţional „I.L.Caragiale” Ploieşti. In anul 2004 am fost admis la Facultatea de Ştiinţe Politice. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă interesez dacă există asociaţie de studenţi. Aşa l-am cunoscut pe Antonio Ciocan, un bun prieten din liceu, acesta fiind lider ASSP. In momentul acela ASSP nu avea membrii, nu avea o identitate, singurul proiect fiind organizarea Balului Bobocilor. Antonio mi-a spus că nu are timp să se ocupe de asociaţie şi doreşte să organizeze alegeri. In acel moment m-am decis să candidez pentru funcţia de Preşedinte. Am conceput un proiect managerial şi am candidat. Am fost ales cu unanimitate de voturi .



2. Dacă ai putea să te întorci în timp, la momentul iniţial al implicării tale în sectorul ONG ai alege din nou sa porneşti pe drumul atât de provocator dar şi anevoios al reprezentării tinerilor?

Desigur! Fără nici o ezitare! Întotdeauna am fost de părere că realitatea poate fi schimbată de noi, tinerii...România poate fi schimbată de noi. Este într-adevăr greu, foarte greu – şi este nevoie de tenacitate, tupeu şi un stomac puternic pentru a lua România reala în piept. Dar, o dată trecută proba rezistenţei, realitatea ni se supune.


3. Care este evoluţia ta cronologică în calitate de leader de tineret? Ştiu că ai început prin a fii preşedinte al ASSPUB, ASUB, Parlamentul Tinerilor ca în cele din urmă să alegi Organizaţia de Tineret al Partidului Conservator.

Aşa cum ti-am spus mai devreme, prima funcţie pe care am ocupat-o a fost cea de Preşedinte al Consiliului Elevilor; din 2004 până în 2008 am fost Preşedinte ASSP şi Vicepreşedinte ASUB. In anul 2006 am fondat Parlamentul Tinerilor pe care l-am condus până în 2008. In luna februarie 2008, am decis să mă implic în politică şi de atunci ocup funcţia de Preşedinte al Organizaţiei de Tineret a Partidului Conservator.


4. In care dintre aceste trei ONG-uri ai simţit că poţi să îţi pui cel mai bine în valoare calităţile de leader?

Nu pot să numesc un singur ONG. Consider că în toate ONG-urile pe care le-am condus, am pus o amprentă şi m-am implicat pentru a le dezvolta şi a le crea un brand.


5. Care sunt cele mai importante proiecte demarate de tine în ASSPUB, ASUB şi Parlamentul Tinerilor?

La acest răspuns aş putea să-ţi dau foarte multe exemple: organizarea unui Forum Internaţional axat pe domeniul politicilor de tineret; în fiecare an am organizat două festivaluri culturale studenţeşti (ASUBfest şi UNIFEST); numeroase şcoli tematice etc.
Cel mai important proiect consider că a fost crearea unui network între tinerii care au activat în aceste ONG-uri. Sunt convins că elitele de mâine – culturale, sociale, politice – trebuie să crească împreună şi să-şi asume din timp lecţiile democraţiei.


6. A fost vreun lucru pe care ţi l-ai dorit să îl faci şi ai fost constrâns de circumstanţe, oameni, fonduri ?

Este foarte bună întrebarea ta. Iţi pot spune că mediul asociativ, în special cel studenţesc, întâmpină numeroase impedimente. Cel mai „apăsător” este cel legat de partea financiară. Un proiect ambiţios presupune şi o campanie de fundraising eficientă. Să zicem că au existat câteva momente dificile pe care le-am depăşit cu ajutorul colegilor.


7. Cum e viaţa unui leader de tineret, văzuta prin ochii şi experienţa ta?

Cred că o pot descrie ca fiind agitată şi captivantă. Săptămânal ai o mulţime de şedinţe, întâlniri, negocieri, evenimente etc. Este obositor, însă dacă eşti o persoană activă vei savura din plin aceste momente.


8. Care sunt avantajele şi dezavantajele unor funcţii care presupun reprezentarea tinerilor?

Intr-adevăr există şi plusuri dar şi minusuri. In primul rând, o asemenea funcţie reprezintă o trambulină pentru afirmare profesională şi pentru construirea brandului propriu. Interacţionezi cu persoane influente (politicieni, oameni de afaceri etc) şi iţi construieşti propriul network...ţi se deschid multe uşi. Exista şi o „parola” pentru a avea acces: PROFESIONALISM. Trebuie să respecţi deadline-urile, trebuie să iţi respecţi promisiunile, să fii organizat şi calculat. Toate acestea duc la eficienţă!

Există şi un aspect negativ atunci când te afli în fruntea unui ONG de tineret: neglijezi parcursul universitar. Iţi pot spune că am avut restanţe din cauza faptului că eram implicat în proiecte ambiţioase iar timpul nu-mi permitea să ajung la cursuri. Nu regret! Am reuşit să depăşesc şi aceste mici impedimente. 



9. Care sunt calităţile necesare unui tânăr care vrea să vorbească în numele organizaţiei pe care o conduce, care reprezintă un număr însemnat de studenţi, care ştie să apere drepturile şi interesele acestora?

In primul rând trebuie să cunoşti realităţile studenţilor, să le înţelegi. Înţelegându-le poţi concepe o serie de soluţii concrete. Acestea trebuie să fie susţinute de argumente solide.
Un preşedinte de asociaţie studenţească trebuie să deţină calităţile unui bun negociator, trebuie să aibă o personalitate puternică şi capacitate de a finaliza proiectele pe care le demarează. In felul acesta îşi câştigă credibilitatea!

10. Care a fost reţeta succesului tău?

Reţeta succesului meu...cred că este un mix de ambiţie, încăpăţânare şi dorinţă de a mobiliza tinerii pentru a se implica în configurarea prezentului.


11. Ce planuri de viitor ai?

In momentul de faţă sunt anul II la Facultatea de Drept. In 2009 doresc să urmez un MBA la o universitate de prestigiu din SUA. Un alt plan este de a creşte cifra de afaceri a firmei pe care o deţin, iar pe plan politic pregătesc „terenul” pentru o candidatură la Camera Deputaţilor (în 2012).


12. Ce recomanzi celor care acum sunt studenţi în anul I la Facultatea de Ştiinţe Politice?

Le recomand să se înscrie în ASSP şi să se implice în proiectele asociaţiei. Le recomand să nu fugă de responsabilităţile şi de greutăţile pe care le vor întâmpina, să nu fie superficiali. Le recomand să se implice în viaţa politică, să nu fie spectatori ci actori, să se lupte pentru proiectele lor şi să aibă în minte următorul citat din Kafka: „Atâta timp cât nu încetezi să urci, treptele nu se vor termina; sub paşii tăi care urcă, ele se vor înmulţi la nesfârşit”.




« return.